Απόλυτη ή σχετική προστασία της ανηλικότητας;

 

Πρώτα- πρώτα θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει μεταξύ των κοινωνιών δύο ακραίες τάσεις. Τη μια τάση εκπροσωπούν αυτοί που θα αποκαλούσαμε «υποστηρικτές της απόλυτης προστασίας της ανηλικότητας», και τη δεύτερη οι «υποστηρικτές της σχετικής προστασίας της ανηλικότητας».

Οι βασικές θέσεις των «υποστηρικτών της απόλυτης προστασίας» στηρίζονται στη μέγιστη δυνατή προστασία των ανηλίκων από το νομοθέτη με την καθιέρωση λχ:

Του 18ου έτους της ηλικίας σε ότι αφορά την πορνογραφία των ανηλίκων – και όχι του 15ου όπως συμβαίνει με την αποπλάνηση παιδιών.

Δεδομένου ότι η γενετήσια παραβίαση κατά την ανηλικότητα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ψυχισμό του ανηλίκου,

Της κάλυψης όλων των περιπτώσεων παραγωγής, διακίνησης, με παραδοσιακούς τρόπους ή μέσω διαδικτύου, κλπ, πορνογραφίας ανηλίκων, ακόμη και όταν δεν γίνονται οι πράξεις αυτές με σκοπό την κερδοσκοπία, ακόμα και όταν οι απεικονιζόμενες γενετήσιας μομφής πράξεις δεν είναι πράξεις αλλά είναι εξομοιωμένες.

Μιας ολοκληρωμένης προστασίας των ανηλίκων, η οποία θα καλύπτει και την απλή κατοχή και μάλιστα για ατομική χρήση του κατέχοντος αλλά και όλα τα είδη εικονικής πορνογραφίας δεδομένου ότι δημιουργείται πάντα το ενδεχόμενο μελλοντικής γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Εξάλλου οι «υποστηρικτές της σχετικής προστασίας της ανηλικότητας»  στηρίζουν τις απόψεις τους για μια μινιμαλιστική αντιμετώπιση της πορνογραφίας ανηλίκων:

Στο δικαίωμα στη σεξουαλική ελευθερία των ανηλίκων μετά το 15ο  και στη αυτοδιάθεση του σώματός του σώματός τους, κατά συνέπεια, τιμωρητέα θα πρέπει να είναι η πορνογραφία ανηλίκων κάτω του 15ου έτους που προϋποθέτει ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο του 15ου έτους,

Στην απάλειψη όλων των μορφών εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την πορνογραφία ανηλίκων και αποτελεί έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης,

Στη δυνατότητα παροχής συναίνεσης από τον ανήλικο σε συμβατικές συναλλαγές και πριν από το 18ο έτος.

Στην τρυφερότητα με την οποία μπορεί να εισαγάγει στη γενετήσια ζωή ένας ώριμος άνδρας ένα παιδί, σε αντίθεση με τη βιαιότητα των πρωτόπειρων συνομηλίκων ανηλίκων,

Στο ότι απαραίτητο στοιχείο για την εγκληματοποίηση της πορνογραφίας ανηλίκων, και επομένως και για την τιμωρία του κατηγορουμένου, είναι οι πράξεις του να πηγάζουν από κερδοσκοπία ή να τελούνται στο πλαίσιο οργανωμένου εγκλήματος.

Στην προτίμηση ήπιων ή αναλόγως και ατιμώρητων περιπτώσεων αντιμετώπισης πορνογραφίας ανηλίκων, η οποία, ενδέχεται και να μην είναι πορνογραφία, αλλά έργο τέχνης, αποτυπωμένο σε χαρτί ως μυθιστόρημα ή σε ταινία (λ,χ η «Λολίτα» του Ναμπόκοφιο) ή σχετικές φωτογραφίες  κλπ.

 

Στη δυσκολία να γίνει αποδεκτή από το κοινό αίσθημα η απειλή ποινών κάθειρξης πάνω από 10 έτη όταν υφίσταται  και η δυσκολία να διαπιστωθεί το απειλούμενο έννομο αγαθό στις περιπτώσεις που το πορνογραφικό υλικό συνίσταται: α) σε εικονικούς ανηλίκους (κινούμενα σχέδια) ή β) σε άτομα άνω των 18) ετών, τα οποία προσομοιάζουν με ανηλίκους ή έχουν μετατραπεί σε ανηλίκους μέσω του H/Y ή δ) σε προσποιητές ή εικονικές ασελγείς πράξεις,

Στο μη επαρκώς και με εμπειρικά δεδομένα απόδειξη της σχέσης μεταξύ κατοχής πορνογραφικού υλικού και παιδοφιλικών δραστηριοτήτων των δηλ. πράξεων που να βλάπτουν την αγνότητα του ανηλίκου.

Ως προς το τελευταίο θέμα πρέπει να αναφερθεί, έστω και πολύ συνοπτικά, ότι μια μερίδα επιστημόνων θεωρεί την παιδοφιλία ψυχική διαταραχή. Και τούτο διότι ένα άτομο με επανειλημμένες έντονες, σεξουαλικές διεγερτικές φαντασιώσεις ή παρορμήσεις που αφορούν σεξουαλική δραστηριότητα με παιδί ή παιδιά της προεφηβικής συνήθως ηλικίας αγοριών ή κοριτσιών.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι ο παιδόφιλος είναι συνήθως άντρας. Τα 2/3 των παιδόφιλων είναι ετεροφυλόφιλοι. Ο παιδόφιλος είτε δρα με βάση αυτές τις παρορμήσεις είτε οι μη εξωτερικευμένες παρορμήσεις του προκαλούν προσωπικά προβλήματα.

 

πηγή: o κύκλος της κακοποίησης