Η ψυχολογική κακοποίηση

 

Η ψυχολογική κακοποίηση διέπεται από κάποια κοινά χαρακτηριστικά τόσο στους ενήλικες, όσο και τα παιδιά. Τα σχήματα και για τους δύο πληθυσμούς περιλαμβάνουν την απόρριψη, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό, απειλές ή και τρομοκράτηση, εκμετάλλευση ή και χρήση «ανδρικών προνομίων«, καθώς και απομόνωση. Παρά τις ομοιότητες που προαναφέρθηκαν στην ψυχολογική κακοποίηση των ενηλίκων και των παιδιών, υπάρχουν και σαφείς διαφορές, όπως η παθολογική ζήλια, η οικονομική στέρηση, η εξαιρετικά ελεγκτική συμπεριφορά και η κοινωνική απομόνωση, συμπεριφορές που παρατηρούνται πρωταρχικά στις σχέσεις ενηλίκων και η παραμέληση της ιατρικής φροντίδας, της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης, η οποία επισυμβαίνει αποκλειστικά στην ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών.

Η μελέτη που διεξήχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών σχετικά με το σκοτεινό αριθμό βίας στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύει ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη συχνότερη μορφή βίας κατά των γυναικών.

 

Αρχικά τα επεισόδια βίας ξεκινούν συνήθως με λεκτικές αντιπαραθέσεις που βασίζονται σε διαφωνίες σχετικά με τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας του ζεύγους. Τα τρία κυριότερα θέματα που αναφέρονται  από τις γυναίκες, ηταν η ζήλια του συζύγου-συντρόφου τους, η οικονομική διαχείριση και οι διαφορετικές προσδοκίες όσον αφορά στις οικιακές υποχρεώσεις των γυναικών. Η αντιπαράθεση για τα παραπάνω ζητήματα συνήθως ξεκινά από τον σύζυγο – σύντροφο. Η αντίδραση της γυναίκας στις λεκτικές αντιπαραθέσεις εστιάζεται στην προσπάθειά της είτε να πείσει με λογικά επιχειρήματα το σύζυγο- σύντροφο για τις θέσεις της, είτε να διευθετήσει με εναλλακτικούς τρόπους τη διαφωνία, χωρίς να επέλθει η σύγκρουση. Ανεξάρτητα όμως από την αντίδραση της γυναίκας, το ξέσπασμα του βίαιου επεισοδίου είναι σχεδόν αναπόφευκτο: το 70% των ερωτώμενων γυναικών ανέφεραν ότι σχεδόν πάντα ή συχνά, η διαφωνία κατέληγε σε επίθεση από το 10647070_779065472174290_5646796293912782535_n

Οι τραυματισμοί πολύ συχνά απαίτησαν την ιατρική φροντίδα του θύματος ή ακόμα και την νοσηλεία του. Η φαρμακευτική αγωγή και η νοσηλεία κρίνονται απαραίτητες για το θύμα, αν η σωματική κακοποίηση του συμβάλλει σε οξέα ή χρόνια ψυχολογικά προβλήματα.

 

 

πηγή: Ενδοοικογενειακή Κακοποίηση Γυναικών της Βάσω Αρτινοπούλου