Ναρκωτικά χωρίς σύνορα

 

Ακόμη και σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μόνο μια αγορά παραμένει ανεπηρέαστη. Μια αγορά με συμφέροντα και πωλητές σε όλο τον πλανήτη, γρήγορη και άριστη εξυπηρέτηση, και κεφάλαιο που θα το ζήλευε και η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία. Η αγορά των ναρκωτικών ανθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, χάρη κυρίως στη διευκόλυνση που της παρέχουν οι δίχως αστυνόμευση ανατολικές χώρες και η ελεύθερη διακίνηση των ατόμων μεταξύ των κρατών – μελών της συνθήκης του Σένγκεν.

Η εφαρμογή της συνθήκης του Σένγκεν, από το Μάρτιο του 1995, δημιούργησε μια ευρωπαϊκή ζώνη στην οποία η χρήση του διαβατηρίου από το ένα κράτος – μέλος στο άλλο δεν είναι απαραίτητη. Επιφυλακτικές προς τη νέα πραγματικότητα στάθηκαν από την αρχή η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, κυρίως επειδή ανησυχούσαν για την ελεύθερη διακίνηση των ναρκωτικών από το Άμστερνταμ,την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του χασίς, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, θα γίνει εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας για το θέμα των ναρκωτικών και για το νέο διευρυμένο ρόλο της κοινής ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol, η οποία λειτουργεί  αποκλειστικά ως μονάδα δίωξης των ναρκωτικών.

Η Ολλανδία υπήρξε η Μέκκα των νεαρών Ευρωπαίων (αλλά και Αμερικάνων) ναρκομανών, ήδη από τη δεκαετία του ’70. Το 1976, η Ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών θα παρέμενε παράνομη, αλλά η αστυνομικές αρχές θα έδειχναν ανοχή σε περιπτώσεις κατοχής μαλακών ναρκωτικών (κυρίων μαριχουάνα χασίς), εφόσον δεν ξεπερνούσαν τα τριάντα γραμμάρια. Με την πάροδο των χρόνων το μέτρο οδήγησε στη μείωση της χρήσης και των θανάτων από ηρωίνη και άλλα σκληρά ναρκωτικά, όπως ανέδειξε το Άμστερνταμ σε κορυφαίο κέντρο ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Πάνω από 800.000 Ολλανδοί είναι σήμερα χρήστες «μαλακών» ναρκωτικών, ενώ η χώρα σφύζει από τουρίστες που κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για τις τουλίπες της. Η μετακίνηση από τις γειτονικές χώρες είναι εύκολη, η ποιότητα των ναρκωτικών καλή και οι τιμές σχετικά χαμηλές. Ειδικά «τουριστικά» γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη διοργανώνουν «Σαββατοκύριακα χασίς» κυρίως σε Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, αλλά και σε μικρότερες πόλεις, όπως το Αρνχάιμ και το Μάαστριχτ. Πάντως, σωστό ή λάθος, το σύστημα έχει αναμφισβήτητα αναδειχτεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος και θέσεων εργασίας για την χώρα.

Πάνω από 10.000 Ολλανδοί απασχολούνται στα μικρά καφέ που επιτρέπεται να πουλούν μαλακά ναρκωτικά – συνολικά πάνω από 1500 μαγαζιά- ενώ οι πωλήσεις μαριχουάνας ή χασίς αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δις δολλάρια. Μάλιστα για να καλύψουν τις ανάγκες της απαιτητικής πελατείας, οι χιλιάδες Ολλανδοί καλλιεργητές έχουν δημιουργήσει μια δική τους ποικιλία ινδικής κάνναβης, το παραισθησιογόνο σκανκ, το οποίο είναι ένα πολύ ισχυρό είδος μαριχουάνας. Η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση δεν κρύβουν – όπως είναι φυσικό – τη δυσαρεσκειά τους και δεν διστάζουν να κατηγορούν τους Ολλανδούς ότι καταστρέφουν τη νεολαία της Ευρώπης. Γερμανοί αξιωματιούχοι επιμένουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της Χάγης, η ανεκτικότητα της αστυνομίας δεν περιορίζεται μόνο στα «μαλακά» ναρκωτικά.

Γιώργος Πιπερόπουλος- εξαρτήσεις αποκλήσεις