Σεξουαλική κακοποίηση ηλικιωμένων

 

Δεδομένου ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι η πλέον μη καταγγελλόμενη μορφή κακοποίησης ηλικιωμένου, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης στα θύματα ηλικιωμένους. Πολλά περιστατικά θανάτων ηλικιωμένων ατόμων δεν διερευνώνται νεκροτομικά, η δε εξέταση για σεξουαλική κακοποίηση είναι ακόμη σπανιότερη. Ακόμη και σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, συνήθως δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διαδραματίζονται στο σπίτι του ηλικιωμένου όταν αυτός είναι μόνος. Τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες, ενώ οι θύτες είναι άνδρες. Οι περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες υφίστανται τραυματισμό των γεννητικών τους οργάνων ή του πρωκτού. Εμφανίζουν συχνά τραύματα στον κόλπο, συνεπεία μειωμένων οιστρογόνων, ατροφίας, ξηρότητας και λεπτότητας του τοιχώματος.  Κολπική ή πρωκτοορθική αιμορραγία πρέπει να διερευνάται όχι μόνο για αποκλεισμό της πιθανότητας οργανικής βλάβης αλλά και για ενδεχόμενο τραυματισμού λόγω σεξουαλικής κακοποίησης.

Σπερματοζωάρια, προστατικό υγρό, P30 γλυκοπρωτεϊνη και DNA μπορούν να ανιχνευθούν σε επιχρίσματα που έχουν ληφθεί από ένα ηλικιωμένο θύμα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η στοιχειοθέτηση σεξουαλικής κακοποίησης νοητικής κατάστασης του ηλικιωμένου, καθυστερημένης καταγγελίας καθώς και όταν έχει προηγηθεί της καταγγελίας αφόδευση, ούρηση ή λουτρό.

Ένας σημαντικός αριθμός κακώσεων μπορεί να υπάρχει και εκτός της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Αυτές οι κακώσεις μπορεί να είναι δαγκώματα, κακώσεις συνεπεία σωματικού περιορισμού και σημεία ασφυξίας.