Ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά έλεγε πως «ο καλλιτέχνης που βάζει στόχο του την τελειότητα δεν την πετυχαίνει σε τίποτα». Συχνά αυτή η λαχτάρα δεν είναι παρά μια πρόφαση για να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέλεια, απλώς δεν το κάνουμε.

Αντίθετα, η παραδοχή πως δεν είμαστε τέλειοι μας κάνει ανθρώπινους και μας δείχνει έναν δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Πράγματι, η εμμονή στην τελειότητα μπορεί να μας κάνει ακόμα πιο ατελείς. Οι πολύ τελειομανείς πέφτουν συνήθως στην παγίδα της ίδιας τους της απαιτητικότητας και μπλοκάρονται. Και αυτό για ένα πολύ ξεκάθαρο λόγο: η τελειότητα είναι ένα ανέφικτο ιδανικό το οποίο μπορούμε να πλησιάσουμε μόνο βελτιώνοντας το παρόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες του οσκαρ ουαιλντ

Εκείνο που μπορούμε να βελτιώσουμε και το δεχόμαστε χωρίς απογοήτευση, ως προσωπική πρόκληση, μας χαρίζει την έξαψη να βλέπουμε την πρόοδο με τα ίδια μας τα μάτια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, αν έχουμε συνείδηση των ελαττωμάτων μας, μπορούμε να αφιερώνουμε ένα μήνα στο καθένα από αυτά, σχεδιάζοντας στρατηγικές για να τα εξαλείψουμε.

Ποτέ δεν θα γίνουμε τέλειοι, μπορούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι.

ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ